Вересень 1939 року та радянська окупація

Разом з вибухом Другої світової війни у вересні 1939 р. біг подій набрав швидкості. Серед мільйона солдатів Польського війська було 110 тис. українців, які нарівні з іншими воювали з ворогами. Однак паралельно, а особливо після нападу СРСР на Польщу (17 IX 1939 р.), на Волині почався націоналістичний терор: насильства, грабежі й вбивства, спалювання польських садиб і господарств. Загинули 2–3 тис. поляків, серед яких багато було евакуйованих солдатів, поліцейських, чиновників та втікачів з центральної Польщі. Крім того, українською картою почали грати німці. Прикладом може бути «легіон Сушка» – 600-особовий, перепідготований Абвером і організований полковником Романом Сушком, що постійно перебував у Німеччині, відділ ОУН, який взяв участь у німецькому вторгненні на Польщу від півдня.

MapaПід совітською окупацією знайшовся простір Речі Посполитої на схід від лінії річок: Піса, Нарва, Буг і Сян, разом 52% території Польщі (близько 200 000 км²), з понад 13 700 000 населення. Ці простори совіти приєднали до СРСР.

Період совітської окупації східних земель Речі Посполитої пройшов під знаком численних репресій, направлених, головне, – хоч не тільки, – проти поляків. Вони тривали, з різною інтенсивністю і в різній формі, до нападу Німеччини на СРСР 22 червня 1941 р. До того часу арештовано, поміщено у в’язницях або в процесі чотирьох вивезень заслано в Сибір сотні тисяч польських громадян. Різноманітні репресії торкнулися політичних і суспільних діячів, офіцерів резерву, священиків, землян, поліцейських, лісових, військових і цивільних поселенців разом з сім’ями, промисловців, купців, утікачів з-під німецької окупації. Однак з середини 1940 р. совіти посилили репресії по відношенню до націоналістичних українських діячів.

Після нападу Німеччини на СРСР, НКВС незадовго до своєї евакуації, зробив різанину майже всіх в’язнів, утримуваних у волинських та галицьких в’язницях. Тільки в Луцьку могло загинути від 2 до 4,5 тис. осіб, у Дубні – близько 500. У Львові, перед відходом з міста, совіти винищили понад 3 тис. польських, українських і єврейських в’язнів.

go up